Στάσιμη η προώθηση των εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου

Στάσιμη η προώθηση των εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου

Αρ. Πρωτ. 20530/26.07.2011

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Στασιμότητα παρατηρείται εκ μέρους της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εκστρατεία προώθησης των εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου. Τη στιγμή, που καθημερινά αποδεικνύεται η ακαταλληλότητα ελαιολάδων προέλευσης από άλλες χώρες, το αρμόδιο Υπουργείο παρατηρεί αμέτοχο ως απλός θεατής, χωρίς να προβαίνει σε έναν σχεδιασμό για την αύξηση των εξαγωγών του ελαιολάδου, που παράγεται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πρόσφατα έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική, αποκάλυψε για δεύτερη φορά, ότι τα ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα κυκλοφορούν νοθευμένα στην αγορά των ΗΠΑ. Μάλιστα, τα εξεταζόμενα ελαιόλαδα είναι πρώτα σε πωλήσεις στην αγορά της Αμερικής και παραβιάζουν ασύστολα τις ποιοτικές παραμέτρους του ελαιολάδου, φέροντας ψευδή ετικέτα ως «εξαιρετικά παρθένο».

Τα συμπεράσματα αυτά αποτελούν τη χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας να προωθήσει το ελληνικό ελαιόλαδο στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και γενικότερα στις διεθνείς αγορές. Εντούτοις, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει καν σε στοχευμένες ενέργειες για την προώθηση του προϊόντος. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να μείνει χαμένη. Το ελληνικό ελαιόλαδο, χάρη στην εξαιρετικά ανώτερη ποιότητά του και στους παραγωγούς του, μπορεί να κατακτήσει σημαντική θέση στην διεθνή αγορά, αυξάνοντας τις εξαγωγές του και ανατάσσοντας την εθνική μας οικονομία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, αποκομίζοντας οφέλη η εθνική μας οικονομία;

Απάντηση Υπουργείου